Παναγιώτης Λάμψιας - Ο βιοπαλαιστής πλοιοκτήτης

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» και νυν διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όπως αποκάλυψε το Documento, εργαζόταν ως υπάλληλος στον ΟΑΕΔ επί 30 έτη.
Σήμερα βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο, ενώ εξετάζεται και εάν είχε λάβει άδεια για παράλληλη εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Φαίνεται ότι είναι από τους τυχερούς δημόσιους υπαλλήλους, αφού εκτός από το μισθό του ΟΑΕΔ –ο ίδιος ο οργανισμός τον χαρακτήρισε αργόμισθο ζητώντας την απομάκρυνσή του- είναι ιδιοκτήτης υπερπολυτελούς θαλαμηγού, την οποία απέκτησε όταν ήταν απλός συντάκτης στον ΔΟΛ. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτήθηκαν κάποιες εταιρικές κινήσεις.
Η θαλαμηγός δεν φαίνεται να ανήκει προσωπικά στον ίδιο –γι’ αυτό δεν είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει-, αλλά σε εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον ίδιο. Δηλαδή φαίνεται μεν ως κάτοχος της εταιρείας αλλά στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης –όπως συμβαίνει για όλους τους υπόχρεους πόθεν έσχες- δεν εμφανίζονται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αυτής, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγούσε σε περαιτέρω έλεγχο.
Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η σύσταση εταιρείας έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο όνομα της και στη συνέχεια την απόκρυψη τους από τον υπόχρεο. Αυτή τη μέθοδο είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Θέμος Αναστασιάδης: οι δύο εκδότες δήλωναν ιδιοκτήτες εταιρειών, παραμένει όμως άγνωστο ποια ήταν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών και αν συμβάδιζαν με τα ατομικά τους εισοδήματα.

Η απόκτηση της θαλαμηγού
Το Documento αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία σχετικά με τη θαλαμηγό του Λάμψια. Στις 24 Ιανουαρίου 2007 εγκρίθηκε η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής για το μηχανοκίνητο σκάφος «Αλκυόνη» από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ως πλοιοκτήτρια εμφανιζόταν η εταιρεία Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Ναυτιλιακή Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης.
Η εταιρεία συστάθηκε στις 23 Ιουνίου 2003. Ως μοναδικός εταίρος της εμφανίζεται στο σχετικό ΦΕΚ ο δημοσιογράφος Παν. Λάμψιας, ενώ το κεφάλαιό της ανερχόταν στις 300.000 ευρώ. Σκοπός της είναι μεταξύ άλλων «η απόκτηση με αγορά, κατασκευή ή ναυπήγηση πλοίου ή πλοίων κάθε είδους, αξίας ίσης τουλάχιστον προς τα τέσσερα πέμπτα (4/5) του εταιρικού κεφαλαίου, για την επί κέρδει, ναυτιλιακός, εκμετάλλευση τους ή στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή».

Εταιρικό κεφάλαιο 600.000 ευρώ
Στις 29 Νοεμβρίου 2006 ο μοναδικός εταίρος της εταιρείας, κ. Λάμψιας, προχώρησε σε αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου κατά ακόμη 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το κεφάλαιό της να «ορίζεται σε εξακόσιες χιλιάδες ευρώ (600.000), το οποίο κατά ρητή βεβαίωση του εταίρου καταβλήθηκε ήδη ολόκληρο στο ταμείο της εταιρείας». Έκτοτε δεν έχει δημοσιοποιηθεί άλλη μεταβολή του καταστατικού, άρα ο κ. Λάμψιας παραμένει μοναδικός εταίρος της, ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου η εταιρεία παραμένει ενεργή.
Η θαλαμηγός κατασκευάστηκε το 2005 στη Γερμανία και έχει μήκος 19,80 μ. (64 πόδια) και πλάτος 5,45 μ. Το μοντέλο του σκάφους που βρίσκεται σήμερα στη μαρίνα της Γλυφάδας –παλαιότερη επιθεώρηση του σκάφους έγινε στην ίδια περιοχή– είναι το Azimut 68. Οπως διαπιστώσαμε από αναζήτηση σε διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγοραπωλησιών σκαφών, η αξία της συγκεκριμένης θαλαμηγού ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Λάμψιας. Για παράδειγμα, ένα σκάφος Αzimut 68 κατασκευής του 2003 και σχεδόν ίδιου μεγέθους με αυτό της εταιρείας του Λάμψια –65 πόδια αντί για 64– πωλείται μέχρι και 615.000 δολάρια, ενώ ένα άλλο κατασκευής επίσης του 2005 και μεγέθους 69 ποδιών κοστολογείται 590.000 ευρώ.

«Επαιρνα πολύ καλούς μισθούς»
Το Documento απευθύνθηκε για το ζήτημα στο Λάμψια, ο οποίος δήλωσε: «Προφανώς και τα εισοδήματά μου δικαιολογούν την απόκτηση του σκάφους. Εργάζομαι 40 χρόνια και έπαιρνα πολύ καλούς μισθούς. Ολα είναι απολύτως νόμιμα, δηλωμένα και δικαιολογούνται απολύτως από τα εισοδήματά μου».
Κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο Λάμψιας επιβεβαίωσε τις δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πραγματοποίησε, δηλώνοντας όμως ότι δεν θυμάται το ακριβές ποσό τους. Αναφορικά με το κατά πόσο έχει δηλώσει τόσο την εταιρεία όσο και το σκάφος στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης σχολίασε: «Βεβαίως έχω δηλώσει την εταιρεία στο πόθεν έσχες, καθώς και τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως το σκάφος». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το πλοίο ακόμη μου ανήκει και είναι 13 ετών», ενώ σχετικά με το κόστος του υπογράμμισε πως «ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ».

Το ποντίκι που βρυχάται
(Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης)
Όταν το Documento αποκάλυψε ότι ο Παναγιώτης Λάμψιας είναι επί 30 χρόνια αργόμισθος στον ΟΑΕΔ, ο φιλελεύθερος του «Φιλελεύθερου» απάντησε με ένα ανώνυμο σχόλιο περί ΚΥΠατζήδων και συκοφαντών. Μέχρι εδώ ο καθείς και τα όπλα του. Οταν όμως ενημερώθηκε ότι θέλουμε απαντήσεις για την πολυτελή θαλαμηγό η οποία παρακάμπτει το πόθεν έσχες διά της εταιρείας, απευθύνθηκε σε δέκα και πλέον άτομα για να με πείσουν να μη βγάλουμε το θέμα για το «νόμιμο σκάφος». Επειδή επιλέγεις να είσαι λιοντάρι ή ποντίκι, αλλά δεν μπορεί το ποντίκι να βρυχάται, ενημερώνω τον Λάμψια (είχε κάνει τα ίδια και όταν αποκάλυψα τη συμμετοχή του στη λίστα Λαγκάρντ) ότι όποιος εμφανίζεται ως μάγκας πρέπει να παραμείνει έως το τέλος. Δεν γίνεται και να μαγκεύεσαι και να κλαψουρίζεις. Και να απειλείς και να παρακαλάς. Παρ’ όλα αυτά του εύχομαι καλή τύχη σε όσα θα ακολουθήσουν.

(ΠΗΓΗ: http://www.documentonews.gr/)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τον Τσαουσέσκου στον Μωυσή! (του Τάσου Παππά)

Ηλεκτρονική Αθηνών: Η οικογένεια Λυμπερόπουλου και το μεγάλο κανόνι